Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013

Γ΄ Κύκλος Παιδαγωγικών Συναντήσεων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Γ΄  Κύκλος  Παιδαγωγικών  Συναντήσεων

Ο Σύλλογος  Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» πιστός στην Παράδοση που ο ίδιος δημιούργησε προσπερνά την ξύλινη γλώσσα και πρακτική και επιμένει σε πρωτοβουλίες ουσιαστικής προσφοράς προς τους συναδέλφους.
Έτσι μετά την επιτυχία των δυο πρώτων κύκλων των Παιδαγωγικών Συναντήσεων που είχαν ως θέματα:

·        «Διοίκηση της Εκπαίδευσης»
·        «Ο κόσμος της κούκλας»

Συνεχίζει στον Γ΄ κύκλο Παιδαγωγικών Συναντήσεων με τη θεματική ενότητα:
·        «Προβλήματα  αγωγής, προτάσεις  και  προοπτικές στην  Προσχολική και Πρωτοσχολική  ηλικία»

Ο κύκλος αυτός προέκυψε μετά από αίτημα της ομάδας «Νηπιαγωγώντας» που απαρτίζεται από συναδέλφους Νηπιαγωγούς, οι οποίοι θέλησαν να φέρουν στο προσκήνιο τα θέματα της σχολικής καθημερινότητάς τους αλλά και να αναδείξουν τη σημασία και την αξία της προσχολικής αγωγής. Προσφέροντας παράλληλα ευκαιρίες για επιμόρφωση αλλά και βελτίωση της επιστημονικής αλλά και επαγγελματικής τους συγκρότησης.
Ο κύκλος αυτός θα διαρκέσει τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο και περιλαμβάνει επισκέψεις , εργαστήρια και  εισηγήσεις  από ειδικούς  και  επιστήμονες με  τον  συντονισμό  και  την  εποπτεία της  Ομάδας  ΄΄Νηπιαγωγώντας ΄΄ του  Συλλόγου  μας.·        Πρώτη συνάντηση το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013 με την:

Ø     «Ημερίδα στο ΚΠΕ Ανωγείων»
.
Σκοπός της ημερίδας είναι η ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης για την Αειφορία, μέσα από τα προγράμματα του ΚΠΕ Ανωγείων, τα οποία λειτουργούν υποστηρικτικά στα προγράμματα Π.Ε. που υλοποιούνται στα σχολεία. Είναι ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα με θεωρητικό μέρος εντός του ΚΠΕ και εργασίες πεδίου σε καθορισμένες περιβαλλοντικές διαδρομές. Τα προγράμματα αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν γνωστικό υπόβαθρο στους ενήλικες εκπαιδευτικούς και να τους βοηθήσουν στην υλοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων που υλοποιούν στο σχολείο.

Ενδεικτικό Πρόγραμμα
8.30 – 9.00 Συγκέντρωση στο χώρο της Αναλήψεως και επιβίβαση στο λεωφορείο
10.00-11.00
Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση-Εκπαίδευση για την Αειφορία: Αρχές και Μέθοδοι. Σχεδιάζοντας προγράμματα Π.Ε. με θέμα Ανθρωπογενές Περιβάλλον καιΑειφόρος Διαχείριση Παρουσίαση των Δράσεων και Προγραμμάτων Π.Ε.  του ΚΠΕ Ανωγείων
 Κεφαλογιάννη Ζαχαρένια, υπεύθυνη ΚΠΕ Ανωγείων -  Βρέντζος Βαγγέλης, αναπλ. Υπευθύνου ΚΠΕ Ανωγείων
11.00-15.00
Δράσεις στο πεδίο: Υλοποίηση Προγράμματος Π.Ε. του ΚΠΕ Ανωγείων στο πεδίο «Επίσκεψη στο σπίτι του βοσκού, ακολουθώντας το μονοπάτι του Αγίου Υακίνθου»
(Κεφαλογιάννη Ζαχαρένια, Βρέντζος Βαγγέλης, Καλομοίρη Αγάπη, Δραμουντάνη Ζαφειρένια Π.Ο. ΚΠΕ Ανωγείων)
15:00-14:00 Γεύμα
16.00 – 17.30 Χρόνος ελεύθερος για περιήγηση
18.00 Συγκέντρωση- επιβίβαση και αναχώρηση για Ηράκλειο

Το ΚΠΕ Ανωγείων θα καλύψει  τα έξοδα των βιωματικών εργαστηρίων και ένα γεύμα. 
Ο Σύλλογος θα καλύψει τα έξοδα της Μεταφοράς . Την  ευθύνη  του  συντονισμού και της  υλοποίησης την  έχει η ομάδα ΄΄ Νηπιαγωγώντας ΄΄ του  Συλλόγου  μας.
Πληροφορίες - Δηλώσεις συμμετοχής
Γρίβας Μιχαήλ τηλέφωνο:  6974295823
Κουφάκη Μαρία τηλέφωνο: 6932739316
Σωτηροπούλου Μαρίνα τηλέφωνο: 6980366271
          Στην  επίσκεψη μελέτης έχουν  δηλώσει συμμετοχής 65 άτομα  τα  οποία  θα  συμμετέχουν  όλα στην  ημερίδα . Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν  να  επικοινωνήσουν  στα  παραπάνω  τηλέφωνα.
          Τα  ονόματα θα  αναρτηθούν  στα  παρακάτω blog http://sepenk.blogspot.gr , http://nipiagogontas.blogspot.gr

·        Δεύτερη συνάντηση Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013:

Ø     Εισήγηση:   «Μάθηση μέσω διερεύνησης στα πλαίσια της διδακτικής των φυσικών επιστημών στην προσχολική εκπαίδευση: θερμική αγωγιμότητα, σκιές, πλανήτες,  σεισμοί …και ηφαίστεια

Εισηγητής θα είναι ο κύριος Μιχαήλ Καλογιαννάκης Λέκτορας, Σχολή Επιστημών Αγωγής Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
          Το  σεμινάριο αυτό έχει 2 βασικά μέρη:
(α) θεωρητικά στοιχεία για τη διδακτική των φυσικών επιστημών στην προσχολική εκπαίδευση,
(β) βιωματικό μέρος και υλοποίηση απλών δραστηριοτήτων από το χώρο των φυσικών επιστημών εστιασμένες στην προσχολική εκπαίδευση.
Αναλυτικότερα, θα συζητηθούν δραστηριότητες εστιασμένες στην πρώιμη παιδική ηλικία από διάφορες θεματικές περιοχές: θερμική αγωγιμότητα, σκιές, πλανήτες, σεισμοί … ηφαίστεια.

·        Τρίτη συνάντηση Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ø     Εισήγηση: «Η ποιητικότητα μιας μαθησιακής εμπειρίας»

Εισηγήτρια θα είναι η κυρία Αμπαρτζάκη Μαρία, Επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης
Σε αυτή τη συνάντηση θα εξετάσουμε τον ‘πυρήνα’ της μαθησιακής εμπειρίας  και θα αναλύσουμε μερικά από τα βασικά στοιχεία – σημεία που εξασφαλίζουν την ποιότητά της και την καθιστούν ‘ποιητική’, έντονα ‘τερπνή’ και ‘ωφέλιμη’.

·        Τέταρτη συνάντηση Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Ø     Εισήγηση: «Αξιολόγηση της ποιότητας του περιβάλλοντος προσχολικής εκπαίδευσης»
Εισηγητής θα είναι ο κύριος Γραμματικόπουλος Βασίλης Λέκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

·        Πέμπτη συνάντηση Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ø     Εισήγηση: «Ανάπτυξη και αξιολόγηση της γραφοκινητικής δεξιότητας στην προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία»

Εισηγήτρια: Καλλιόπη Τρούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης.
Στην εισήγηση αυτή θα ασχοληθούμε με τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά χειρίζονται το σώμα τους και το εργαλείο γραφής κατά τη γραφική τους εργασία, τη σημασία σταθεροποίησης της πλευρικής τους κυριαρχίας και της ανάπτυξης της λεπτής τους κινητικότητας, τις γνώσεις τους για τις χωρικές έννοιες, τον γραφικό χώρο και τον γραφικό κώδικα και την ικανότητά τους να αντιγράφουν λέξεις και σχήματα με και χωρίς την παρουσία προτύπου.  
Για να μπορέσει το παιδί να γράψει με ευανάγνωστο και άνετο τρόπο, θα πρέπει αφενός να υποστηριχθεί ώστε να κατακτήσει σταδιακά το μηχανισμό της γραφής και αφετέρου να εντοπιστούν έγκαιρα τυχών δυσκολίες που του παρουσιάζονται και εμποδίζουν τη γραφική του έκφραση επιδρώντας αρνητικά στη σχολική του επίδοση, στο κίνητρο του για μάθηση και στην αυτοεκτίμησή του.

Οι Παιδαγωγικές αυτές Συναντήσεις θα πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων των 28ου και 57ου Δημοτικών Σχολείων Ηρακλείου.

(Οδός Παπαγιάννη Σκουλά 10 Τ.Κ. 71304 Τηλ. 2810250261)

Οι συναντήσεις θα είναι ανοιχτές σε όλους τους συναδέλφους που επιθυμούν να συμμετέχουν, με την υποχρέωση να συμπληρώσουν και να αποστείλουν την αίτησή τους στο Σύλλογο ηλεκτρονικά ή με φαξ.
Θα δοθούν αντίστοιχες βεβαιώσεις παρακολούθησης στο τέλος όλων των κύκλων σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΝΑ ΗΜΕΡΑ