ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
                    
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
«ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ»

Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών  Νομού Ηρακλείου με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ» ιδρύθηκε το 1977.
Τροποποιήθηκε το 1993 με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου και μετονομάστηκε σε «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ».
Σκοποί του Συλλόγου είναι συνδικαλιστικοί, αλλά και μορφωτικοί, ερευνητικοί, επιστημονικοί, πολιτιστικοί, με κύριο χαρακτηριστικό την ικανοποίηση των εργασιακών, πνευματικών, παιδαγωγικών και πολιτιστικών αναγκών σχολείου και κοινωνίας.
Για την πραγματοποίηση των στόχων του συγκεντρώνει γνώμες των μελών, τις επεξεργάζεται και τις καταθέτει στις γενικές συνελεύσεις, πρωτοστατεί σε αγώνες και διαφωτίζει την κοινή γνώμη και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών με διάφορα μέσα, επικοινωνεί και συνεργάζεται με κρατικούς φορείς, τοπικές αυτοδιοικήσεις, κλαδικές ενώσεις και ομοσπονδίες, εκπαιδευτικές, επιστημονικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, πραγματοποιεί επιμορφωτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, κ.α.
Μέλος του Συλλόγου μπορεί να γίνει κάθε εκπαιδευτικός που υπηρετεί στην Α/θμια εκπαίδευση.
Έσοδα του Συλλόγου είναι οι συνδρομές των μελών, κάθε μορφής δωρεές ή χορηγίες, και κάθε άλλο νόμιμο έσοδο, από τα οποία έχει ιδρύσει Ταμείο Αλληλοβοήθειας με σκοπό την οικονομική στήριξη των μελών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Ο Σύλλογος « Νίκος Καζαντζάκης» από τότε που ιδρύθηκε έως σήμερα έχει πλούσια συνδικαλιστική παρουσία και δράση που δίνει ένα ξεχωριστό στίγμα στα εκπαιδευτικά δρώμενα του νομού μας.
Τα τελευταία χρόνια πρωτοπορεί εφαρμόζοντας με επιτυχία την παράλληλη δράση του στον πολιτισμό, ένα συνδικαλιστικό πείραμα, που αναβαθμίζει στην πράξη την ποιοτική παρουσία του εκπαιδευτικού και του έργου του.                                                                          
Από το 1994 εκδίδει το περιοδικό «Σύγχρονοι Προσανατολισμοί» που έφτασε τα 18.000 φύλλα κυκλοφορίας σε πανελλήνια κλίμακα.
Το 1995 ξεκινά το 1ο Φεστιβάλ Παιδικής θεατρικής Έκφρασης, το οποίο από τότε καθιερώθηκε ως θεσμός. Στο φεστιβάλ αυτό έως σήμερα είχαν συμμετοχή σχολεία από την Ελλάδα και την Κύπρο. Παράλληλα με το Φεστιβάλ διοργανώνει εκθέσεις καλλιτεχνών - δημιουργών εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Επίσης, έχουν γίνει τρεις εκθέσεις βιβλίων δασκάλων - συγγραφέων. Έχει διοργανώσει με επιτυχία δύο διεθνή συνέδρια (1999 «η Διάλεκτος Γκρέκο», 2000 -Βιβλία Ιστορίας   «Θεώρηση ή Αναθεώρηση;»)
Το 2000 εξέδωσε το Λεύκωμα Κρητών Δασκάλων - Συγγραφέων, που είναι ένα τεκμήριο για την ιστορία της Νεοελληνικής εκπαίδευσης στην Κρήτη.
Το 2001 οργάνωσε Καλλιτεχνικά Εργαστήρια με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.
Επίσης, έχει διοργανώσει σεμινάρια Θεατρικής Αγωγής, Μυθοπλασίας, Κουκλοθέατρου, Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας. Ακόμη, έχει πραγματοποιήσει ποικίλες εκδόσεις συλλεκτικών ημερολογίων κ.α.
Ο Σύλλογος «Νίκος Καζαντζάκης» με τη συνολική του παρουσία πρόσθεσε τη δική του νότα τόσο στη συνδικαλιστική όσο και στην πολιτιστική ζωή του νομού.
Χαρακτηριστικό δείγμα του έργου του Συλλόγου και της καταξίωσής του, είναι ότι έχει εκπροσωπηθεί με στελέχη του σε όλα τα συνδικαλιστικά και υπηρεσιακά όργανα (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. Κρήτης και στο Π.Υ.Σ.Π.Ε. Ν. Ηρακλείου).
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας με στέρεες βάσεις θα συνεχίσει το έργο του στην πορεία που έχει χαραχθεί υπηρετώντας τον εκπαιδευτικό συνδικαλισμό και αναβαπτίζοντας τον κοινωνικό, πνευματικό και πολιτιστικό ρόλο του εκπαιδευτικού.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΝΑ ΗΜΕΡΑ