Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

« Η τέχνη στην καθημερινή σχολική πρακτική»



Ο Σύλλογος  Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης»  συνεχίζει τον  Δ΄ Κύκλος Παιδαγωγικών Συναντήσεων  με την  3η συνάντηση την Δευτέρα 22/4/2013
Εισηγήτρια κ. Μαρία Δρακάκη:
« Η τέχνη στην καθημερινή σχολική πρακτική»
Η τέχνη, κάθε μορφής τέχνη, αναζωογονεί την παιδαγωγική διαδικασία, εμπλουτίζει το διδακτικό ρεπερτόριο του εκπαιδευτικού, του δίνει χρώμα, ήχο, κίνηση, εικόνα. Συνθέτει  μια ατμόσφαιρα ποιότητας Πλαισιώνει αισθητικά τον λόγο, ισχυροποιεί το μήνυμα, ενεργοποιεί το ενδιαφέρον των μαθητών, αναπτύσσει τη δημιουργική έκφραση και επικοινωνία .με το περιβάλλον τους. Ο εκπαιδευτικός- εμψυχωτής μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως διαμεσολαβητής της γνώσης και του παιδιού με εργαλείο τον μοναδικό και πολυσήμαντο τρόπο των τεχνών που  μεταδίδει χαρά και συμβάλλει στην ελκυστικότητα αυτής της επικοινωνίας.
Εργαστήριο κ. Μαρία Καδιανάκη:
«Ακολουθώντας την περιπέτεια μιας… ζωγραφιάς» («Μοντέλο» Perkins)
            Η στοχαστική προσέγγιση μιας εικαστικής δημιουργίας ‘έχει ως στόχο να καλλιεργήσει στους μαθητές τη νοοτροπία του στοχασμού με αφορμή ένα οπτικό ερέθισμα πλούσιο σε πολιτισμικές, συμβολικές και ερμηνευτικές αναφορές (έργο τέχνης). Μια τέτοια διεργασία θα παρουσιαστεί με σκοπό μια πρώτη γνωριμία με το «μοντέλο» του Perkins και στόχο να αποτελέσει τμήμα της εκπαιδευτικής καθημερινότητας του μαθητή και όχι εξαίρεση. Το «μοντέλο» παρουσιάζεται αυτόνομο έξω από το πλαίσιο του Α.Π. έτσι ώστε να υιοθετηθεί σε ποικίλα εκπαιδευτικά και μη περιβάλλοντα (π.χ. ως μέρος Μουσειακής Αγωγής, ως εσωτερικός διάλογος του παρατηρητή ενός έργου τέχνης σε μια γκαλερί ή ως κομμάτι μιας μαθησιακής διεργασίας)
Οι Παιδαγωγικές αυτές Συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων των 28ου και 57ου Δημοτικών Σχολείων Ηρακλείου και ώρα 6:00΄– 9.00΄μ.μ.. (Οδός Παπαγιάννη Σκουλά 10 Τ.Κ. 71304 Τηλ. 2810250261)
Οι εισηγήσεις θα είναι ανοιχτές  σε όλους τους συναδέλφους που επιθυμούν να συμμετέχουν και θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΝΑ ΗΜΕΡΑ