Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


ΘΕΜΑΤΑ:  14ος Κύκλος Παιδαγωγικών Συναντήσεων  -
7ήμερη Πρωτοχρονιάτικη  εκδρομή  του  Συλλόγου.

            14ος Κύκλος Παιδαγωγικών Συναντήσεων με  θέμα « Μουσικές Συμπτώσεις της Παιδαγωγικής και της αναπτυξιακής ψυχολογίας».

Επιμορφωτής : Δρ. Δημήτρης Αντωνακάκης
Στο σεμινάριο αυτό θα μελετήσουμε την αναπτυξιακή και μαθησιακή διαδρομή από τη βρεφική έως την πρώτη σχολική ηλικία των παιδιών, με όχημα τη μουσική. Η επικοινωνιακή μουσικότητα της βρεφικής ηλικίας, τα ιδιοσυγκρασιακά παιχνιδοτράγουδα της πρώιμης νηπιακής ηλικίας, τα παραδοσιακά παιχνιδοτράγουδα της νηπιακής ηλικίας και οι μουσικοπαιδαγωγικές εφαρμογές της νηπιακής και πρώτης σχολικής ηλικίας, αποτελούν τα ορόσημα αυτής της διαδρομής. Είναι τα μέσα αλληλεπίδρασης με τον σημαντικότερο άλλο (μητέρα), με τους σημαντικούς άλλους (πατέρα και παππούδες – γιαγιάδες), μεταξύ των νηπίων αλλά και με τον παιδαγωγό - νηπιαγωγό – δάσκαλο. Οι στόχοι αυτών των αλληλεπιδράσεων μέσω της μουσικής είναι αναπτυξιακοί και μαθησιακοί. Πυρηνικά στοιχεία των παραπάνω είναι ο ρυθμός, η μελωδία, η αφήγηση και το παιχνίδι, τα οποία δομούν το μυστήριο της μουσικής των ανθρώπων για χιλιετίες. Πώς τα  σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν τον ρυθμό και τη μίμηση ως τα κλειδιά της λύσης αυτού του μυστηρίου;
            Οι σύγχρονες θεωρίες της αναπτυξιακής ψυχολογίας και οι νευροεπιστήμες προσπαθούν διεπιστημονικά να φωτίσουν την μυστηριώδη και έμφυτη χρήση της μουσικής στην ανάπτυξη των βρεφών και των νηπίων. Η θεωρία της διυποκειμενικότητας του Trevarthen, η θεωρία της επικοινωνιακής μουσικότητας των Trevarthen και Malloch, η θεωρία της συναισθηματικής συνήχησης του Stern και η θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης του Gardner προσπαθούν να ερμηνεύσουν το μουσικό παιχνίδι της ανάπτυξης των βρεφών και των νηπίων του ανθρώπου. Ακόμη, οι θεωρίες αυτές προσπαθούν να ερμηνεύσουν τους μηχανισμούς μάθησης των βρεφών και των νηπίων μέσω των μουσικών αλληλεπιδράσεων, ώστε να παραδώσουν στη μουσική παιδαγωγική μια συμπαγή διαπολιτισμική βάση για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
            Η δομή του σεμιναρίου μοιράζεται ισότιμα μεταξύ θεωρίας και πρακτικών εφαρμογών. Κάθε θεωρητική ενότητα ακολουθείται από τις ανάλογες μουσικοπαιδαγωγικές εφαρμογές και ανάλυση των αναπτυξιακών και εκπαιδευτικών στόχων.
 Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να φορούν ρούχα που επιτρέπουν την κίνηση και να κρατούν καλτσοπαντόφλες. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο και στο χώρο της FAMILY MUSICALITY, Ραυτοπούλου 4 στο Μασταμπά, 6 με 9 το βράδυ, την Τρίτη 19 Ιανουαρίου και την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016.  

Δήλωση συμμέτοχης για το σεμινάριο εδώ: http://is.gd/TbYYWN  και https://docs.google.com/forms/d/1G5k78TTi7KBoKzfJFKgBHI9EnJTqESMehjBkyfjWDWQ/viewform
Θα  τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Το  σεμινάριο  είναι  δωρεάν  για  όλους  τους  εκπαιδευτικούς και  θα δοθεί  βεβαίωση  συμμετοχής.
 
7ήμερη Πρωτοχρονιάτικη  εκδρομή  του  Συλλόγου.
              Ο  Σύλλογος Εκπαιδευτικών  Νομού Ηρακλείου ΄΄ Νίκος Καζαντζάκης ΄΄  συνεχίζοντας  την  παράδοση των πολύ επιτυχημένων  εκδρομικών  εξορμήσεων σε  μία προσπάθεια σύσφιξης των ανθρώπινων σχέσεων αλλά και  δίνοντας την  ευκαιρία για  ένα  όμορφο  ξεκίνημα της  νέας  χρονιάς  αποφάσισε και  διοργανώνει. 

7ήμερη Πρωτοχρονιάτικη  εκδρομή
 από 1 Ιανουαρίου  έως 7   Ιανουαρίου  σε 

ΒΟΛΟ – ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ – ΠΟΡΤΑΡΙΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ – ΒΕΡΟΙΑ – ΕΔΕΣΣΑ – ΝΑΟΥΣΑ – ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ – ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ  - ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – ΕΛΑΤΗ – ΠΕΡΤΟΥΛΙ – ΤΡΙΚΑΛΑ – ΜΥΛΟΣ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ – ΜΕΤΕΩΡΑ

Τιμή κατ  άτομο σε  δίκλινο  δωμάτιο  299 ευρώ.

            Αγαπητοί  Συνάδελφοι. Μετά από  την  επιτυχία που  σημείωσε  η  καλοκαιρινή  8ήμερη  εκδρομή  του  Συλλόγου  μας με την  οποία κάναμε  τον γύρο της Πελοποννήσου, δεχτήκαμε πολλά αιτήματα συναδέλφων  που  συμμετείχαν  σε  αυτήν και σε  πείσμα των καιρών αποφασίσαμε για  άλλη  μια  φορά, να τολμήσουμε  μια εκδρομική προσπάθεια,  επιμένοντας πάντα ελληνικά.
 Όσοι  συνάδελφοι  επιθυμούν να  συμμετάσχουν  μπορούν  να  δηλώσουν  έγκαιρα την  συμμετοχή τους   στα παρακάτω  τηλέφωνα :

VAI TRAVEL  - Γραφείο Γενικού Τουρισμού
ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΤΗΛ 6947445006
Χάνδακος 10  Ηράκλειο
Τηλ: 2810288514, 2810288413

Σας  επισυνάπτουμε το  ακριβές πρόγραμμα της εκδρομής

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΝΑ ΗΜΕΡΑ