Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Θεματική ενότητα: « Εκπαιδευτικό κουκλοθέατρο »

Θέμα: 2ος Κύκλος Παιδαγωγικών Συναντήσεων
Θεματική ενότητα:  « Εκπαιδευτικό  κουκλοθέατρο   »

Συνεχίζεται  την Πέμπτη  ο   2ος  Κύκλος των  Παιδαγωγικών  Συναντήσεων  με  θέμα :
« εκπαιδευτικό  κουκλοθέατρο   »
που θα παρουσιάσει η Επίκουρος του  Παιδαγωγικού Τμήματος  Αθηνών  Αντιγόνη  Παρούση.
Τι είναι το κουκλοθέατρο και γιατί κάποιος επιλέγει αυτήν κι όχι μιαν άλλη τέχνη για να εκφραστεί;  Πώς ένα «μικρό κουρέλι υφάσματος» έφτιαξε μια ιστορία χιλιετιών, γοήτευσε, μιμήθηκε και περιγέλασε με δεκάδες, εκατοντάδες τρόπους, και σήμερα εξακολουθεί να είναι ένα νεαρό κουρέλι που αναζητάει καινούργιους δρόμους; Πώς το κουκλοθέατρο, αναπαράσταση, κάποτε, των θεϊκών κόσμων, μετεξελίχθηκε σε παραμύθι στα χέρια των παιδιών; Και πώς, με τι όφελος και με τι κόστος, αυτοί που ασχολούνται με τα παιδιά –δάσκαλοι, παιδαγωγοί- το χρησιμοποίησαν στην εκπαίδευση;
            Η καλλιτεχνική και η παιδαγωγική δουλειά δεν είναι δρόμοι παράλληλοι, αλλά βρίσκονται σε μια διαρκή σχέση και συνομιλία, ανταλλάσσοντας στόχους, προβληματισμούς, μέσα και δυνατότητες. Η παιδαγωγική μιας θεατρικής έκφρασης με κούκλες στηρίζεται στις αρχές που διέπουν το θέατρο και στη γοητεία του παιχνιδιού ανάμεσα στο «είναι» και στο «φαίνεσθαι», που βρίσκεται στη βάση του θεάτρου, ενώ ταυτόχρονα παραπέμπει στα πορίσματα της σύγχρονης παιδαγωγικής, στις επιστημολογικές διαστάσεις της γνώσης, της σκέψης, της μάθησης, της επικοινωνίας και της ερμηνείας, στην ψυχική και κοινωνική συγκρότηση των ατόμων και των ομάδων, καθώς και στις σύγχρονες μεθόδους της διδακτικής.
O δεύτερος   κύκλος των παιδαγωγικών συναντήσεων του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ» θα ολοκληρωθεί   την Δευτέρα 10-12-2012 με  τον Νίκο Βλαζάκη,  Καραγκιοζοπαίκτη, και θέμα  «Κατασκευή φιγούρας θεάτρου  σκιών» στην αίθουσα των 28ου και 57ου Δημοτικών Σχολείων. (Οδός Παπαγιάννη Σκουλά 10 Τ.Κ. 71304 Τηλ. 2810250261)
           
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλους τους συναδέλφους που επιθυμούν να συμμετέχουν

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΝΑ ΗΜΕΡΑ