Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2013

Τα σχολεία ανοίγουν . . . ;

Τα σχολεία ανοίγουν  .  .   .  ;
Τα προβλήματα παραμένουν . . .  !
Οι εκπαιδευτικοί ακόμη περιμένουν το Υπουργείο ! ! !

Τα σχολεία ανοίγουν, τα αδιέξοδα παραμένουν, η νέα σχολική χρονιά προοιωνίζεται  δύσκολη και προβληματική.
Το Υπουργείο Παιδείας και οι αρμόδιες υπηρεσίες του για άλλη μια φορά δίνουν ρεσιτάλ προχειρότητας και ασυνέπειας, όταν στην  έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, χιλιάδες εκπαιδευτικοί ζουν με το άγχος, την αγωνία και την ανασφάλεια αφού σε εκκρεμότητα βρίσκονται οι μετατάξεις, οι αποσπάσεις και οι προσλήψεις αναπληρωτών.
Το τραγικότερο είναι ότι όλα αυτά λαμβάνουν χώρα μέσα σε κλίμα σύγχυσης και έλλειψης σχεδιασμού κάτι που κάνει απολύτως βέβαιο ότι θα ανοίξει νέος κύκλος προβλημάτων όταν θα έρθει η ώρα του πρώτου κουδουνιού στα σχολεία.
Ένα πρώτο κουδούνι που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα ακουστεί με τους εκπαιδευτικούς στις θέσεις τους και τα σχολεία επαρκώς στελεχωμένα.
Κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα καταφέρει να αποσπαστεί στον τόπο του ώστε να μη χρειαστεί να διαλυθούν οικογένειες και να λειτουργήσουν σωστά τα σχολεία, αφού κανένα χρονοδιάγραμμα αποσπάσεων δεν έχει ανακοινωθεί τη στιγμή που πέρυσι τέτοιο καιρό είχε ήδη γίνει ο πρώτος κύκλος αποσπάσεων.
Κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε θα προσληφθούν αναπληρωτές, πόσοι θα είναι κι αν τελικά θα επιβεβαιωθούν τα ανησυχητικά σενάρια για ολιγόωρη εργασία με συμβολική αμοιβή.
Για πρώτη φορά δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε ένας διορισμός μονίμου εκπαιδευτικού στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι απολύσεις εκπαιδευτικών και οι μετατάξεις από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση που καταρρακώνουν το κύρος και την αξιοπρέπεια χιλιάδων εκπαιδευτικών, υπό το καθεστώς πλήρους απαξίωσης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα.
Η συνεχιζόμενη οικονομική και επιστημονική υποβάθμιση των εκπαιδευτικών και η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, διαμορφώνουν ένα γκρίζο τοπίο στο χώρο της Πρωτοβάθμιας αλλά και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον.
Η εμμονή στην οικονομική προσέγγιση της εκπαίδευσης αδιαφορώντας για τους ποιοτικούς δείκτες της, είναι μια λανθασμένη οπτική και θα βρει απέναντί της τη συσσωρευμένη οργή του εκπαιδευτικού κόσμου από τα διαρκή χτυπήματα εις βάρος του, τα οποία δεν έχουν σταματημό.
Ο  Σύλλογος  μας με  την  έναρξη  της  νέας  σχολικής  αλλά και  συνδικαλιστικής  χρονιάς καλεί  όλους  τους  εκπαιδευτικούς σε  ενότητα  και  αγωνιστική  επαγρύπνηση μπροστά  στις  κρίσιμες  και  ιστορικές στιγμές  που  περνάει  ο  τόπος  μας.
 Τα  μεγάλα  προβλήματα  που  συσσωρεύτηκαν ιδιαίτερα  την  τριετία  που  πέρασε, οι  κατακτήσεις  ετών  που  χάθηκαν   ελέω  μνημονίου, οι  κοινωνικές  αντοχές  και  ανοχές των  συναδέλφων που  εξαντλούνται, υπαγορεύουν να υπερβούμε τις περιχαρακώσεις, τις  διαχωριστικές γραμμές και  τις  κομματικές  οριοθετήσεις  και  να  συσπειρωθούμε  ξανά  γύρω  από  τα  πρωτοβάθμια  συνδικαλιστικά  μας  όργανα   καθορίζοντας  τις  βάσεις  για  ένα  υγιές  συνδικαλιστικό  κίνημα  που  δεν  θα  επαναλαμβάνει  άλλη  φορά  λάθη  του  παρελθόντος  και  που  θα  κινείται  με  μοναδικό  γνώμονα  τα  συμφέροντα  του  κλάδου, της  εκπαίδευσης  και της  παιδείας  γενικότερα.
Σ΄ αυτή  την   πορεία  μας  ο  Σύλλογός  μας  με  αίσθημα  ευθύνης, με  σοβαρότητα, και  υπευθυνότητα  απέναντι  στις  θυσίες  και  στα  προβλήματα  των  εκπαιδευτικών θα  καταβάλλει  κάθε  προσπάθεια ώστε  να  κρατηθεί ψηλά  η  θέση, η  περηφάνια  και  το  φιλότιμο  κάθε  εκπαιδευτικού μένοντας  όρθιοι  σε  αυτή  την  δύσκολη  συγκυρία.  

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΝΑ ΗΜΕΡΑ